5 sfaturi pentru optimizarea procesului de căutare a unui job în timpul pandemiei de coronavirus

Fără îndoială, pandemia COVID-19 are un impact fără precedent în viețile și carierele oamenilor.

În ciuda eforturilor continue de resuscitare a economiei, multe industrii vor suferi pierderi ireparabile și în consecință, milioane de joburi la nivel global vor dispărea temporar sau definitiv.

Indiferent din ce categorie face parte job-ul tău, acum e momentul să cauți noi oportunități și să faci schimbările pe care le amânai.

Iată 5 sfaturi pentru a perfecționa căutarea unui job în perioada de pandemie

1. Caută un job în industriile care au crescut seminificativ în această perioadă

Daca nu îți permiți să faci o pauză în carieră și industria în care lucrezi este blocată, ia in considerare să cauți un loc de muncă acolo unde cererea a explodat: comerțul online, livrările la domiciliu, curierat rapid, IT (există și variante entry-level), sănătate, job-urile remote, etc. Această variantă poate fi o soluție intermediară sau poate fi ocazia ideală pentru a găsi un job care ți se potrivește perfect.

2. Explorează networking-ul online

Știai că pe LinkedIn 4 din 5 persoane au putere de decizie în compania în care lucreză? Dacă până acum ai ignorat această platformă, acum este momentul să îți faci un profil profesional. Te incurajez să te conectezi cu persoane din industria ta, să contactezi persoane de decizie din companiile în care ți-ar plăcea să lucrezi și să îți exprimi activ disponibilitatea de a aduce valoare în companie. Pentru a crește vizibilitatea profilului de LinkedIn, ai grijă să incluzi o poză de calitate, să incluzi cât mai multe competențe și să interacționezi cu postările celorlalți membri (like, share si comment)

3. Rămâi în contact

Dacă ai avut un interviu de angajare sau te-ai conectat cu persoane care te-ar putea recomanda pentru un job, trimite periodic un email/mesaj de follow-up prin care subliniezi entuziasmul tău legat de acea companie. Explică faptul că înțelegi situația actuală și că aștepți cu răbdare să fii contactat atunci când lucrurile își vor relua ritmul normal. Amintește-i interlocutorului cum ai putea contribui la succesul companiei – identifică o problemă și oferă o soluție pentru ea. Vei face diferenta!

4. Folosește acest timp să reflectezi la cariera ta

Îți plăcea ceea ce făceai? Era jobul ideal pentru tine? Ai o pasiune pe care ți-a fost teamă să o urmezi? Cum vrei să fie compania în care lucrezi? Ce competențe transferabile ai care se adaptează pe nevoile curente ale pieței forței de muncă?

Răspunde sincer la aceste întrebări și soluțiile ar putea veni de la sine. Nu spun că este o tehnică care îți va revela vocația, ci doar că poți să îți re-evaluezi cariera. Aceste răspunsuri te vor impinge către decizii care sunt în avantajul tau pe termen lung.

5. Îmbunătățește-ți cunosțintele și compețentele

Sună clișeic, dar acum, când viața noastră se petrece mai mult în online, chiar e momentul să decizi ce competențe te-ar ajuta să faci diferența într-un teanc de CV-uri. Vrei să îți perfectionezi limbile străine? Ai nevoie de ajutor să înțelegi mai bine cum funcționează Excel? Ai dificultăți atunci când trebuie să faci o prezentare? Ți-ar plăcea să înveți metode de comunicare eficientă? Toate acestea sunt la un click distanță și te vor face să te simti mai pregătit pentru valul de schimbări care urmeaza în cariera ta și în lume.

În această perioadă, e important să ne concentram pe ceea ce putem controla. Nu te descuraja daca nu ai rezultate imediat – căutarea unui job este un proces anevoios uneori, dar perseverența ta nu va rămâne neobservată.

Tu ce provocări ai în această perioadă?

You next job is better

Alte articole de Camelia Macsim poți citi și pe undelucram.ro