5 motive să renunți la CV-ul Europass

Îmi amintesc că am învățat la facultate că CV-ul Europass este modelul de CV impus pe piața forței de muncă. Acest lucru se întâmpla acum 15 ani – procesele selecție și tendințele în recrutare sunt dinamice, în continuă transformare.

Azi, în 2020, modelul de CV Europass se folosește doar acolo unde este solicitat în mod specific, în instituțiile publice, de exemplu. Dacă aplici la un job în domeniul privat, acest format nu este cel mai potrivit pentru a face o impresie bună.

Iată 5 motive să renunți la formatul Europass:

  1. Formatare prestabilită

Când alegi acest format, trebuie să completezi toate informațiile în câmpuri electronice care generează varianta finală a CV-ului. Această variantă este plină de spații albe inutile, logo-uri nedorite, tabele dificil de editat și secțiuni care nu respectă ordinea recomandată (despre care am învățat lucrând cu top companii din lume din domeniul optimizării CV-urilor).

  1. Vizibilitate scăzută

Într-un teanc de CV-uri care arată la fel, îți asiguri anonimatul dacă ai un CV Europass. Prima impresie pe care o lasă CV-ul tău este vitală pentru tot procesul de recrutare. Imaginează-ți că ești singura persoană din teanc care are un CV diferit – ce impact crezi că va avea această alegere?

  1. Ești dificil de reținut

Fiecare anunț de angajare primește sute de aplicații. Recruiter-ul parcurge un CV în 7-10 secunde până să decidă dacă îl citește mai atent. Un CV atractiv din punct de vedere vizual, cu informații relevante plasate strategic îți “cumpără” câteva secunde în plus și îți maximizează șansele de a fi invitat la un interviu.

  1. Structură ineficientă

Cele mai importante informații ale CV-ului tău trebuie să apară în prima jumătate a primei pagini – formatul Europass plasează informații critice, cum ar fi competențele cheie, la finalul documentului. De asemenea, dacă nu ești specialist în formatare, vei avea un CV prea lung din cauza spațiului utilizat într-un mod care nu te avantajează.

  1. Pierzi ocazia de a fi competitiv

Să iei un model de pe internet, să completezi informațiile și să îl lași așa cum iese poate fi o abordare superficială. Dacă faci research și completezi un CV personalizat, potrivit pentru job-ul la care aplici, incluzând cuvinte-cheie relevante, vei demonstra că îți dorești să faci diferența în compania la care aplici.

Există situații în care formatul Europass este impus de compania sau instituția angajatoare – în acest caz, îți recomand să te supui procesului. Nu este momentul să fii rebel!

CV Masters îți pune la dispoziție resurse gratuite pe care le poți folosi cu încredere, inclusiv idei de optimizare pentru a-ți crește șansele de a fi invitat la un interviu. Pentru mai multe sfaturi utile, te invit să mă urmărești pe LinkedIn.

You next job is better

Alte articole de Camelia Macsim poți citi și pe undelucram.ro