Un interviu de angajare, oricât de mult l-am pregăti, va fi mereu o conversație dinamică, cu un anumit grad de spontaneitate, pentru care ambele parti e de dorit să fie cât mai pregătite.
Nu vom putea scrie scenariul unui interviu, oricât de tare ne-am strădui, mai ales din “papucii” candidatului. Cu toate acestea, oricât de deschiși suntem, pentru că discuția să aibă un curs firesc, neimpus, exista câteva principii, de luat în seamă, care să ghideze comportamentul și discursul nostru, când suntem în fața angajatorului.
Iată câteva lucruri de evitat în cadrul unui interviu:
Nu întârzia niciodată – sunt multe metode de a evita o întârziere: estimarea timpului necesar pentru deplasare până la locul interviului cu ajutorul unei aplicații, alocarea unui surplus de 15 minute pentru deplasare – pentru a evita eventuale situații neașteptate. Și…în cazul excepțional în care iți dai seama că întârzierea nu poate fi evitată din motive obiective ( ex: un accident pe drum), sună și anunță întârzierea, verifica daca este în regulă să ajungi puțin mai tărziu, dacă întâlnirea poate avea loc în aceste condiții sau reprogramează.
Nu trata interviul că pe o ieșire la terasă – oricât de bogată e oferta de protocol, rezumă-te la o apă, la o cafea. Laptele de soia, zahărul brun și bomboanele mentolate sunt cerințe de exprimat în cadrul unei ieșiri non-formale.
Nu minți în cadrul interviului – nici despre foști angajatori, nici despre reușite pe care nu le-ai avut. Daca sunt lucruri pe care nu le-ai făcut și îți lipsesc pentru jobul pentru care candidezi, mai bine menționează-le ca obiective de dezvoltare. Informațiile se pot verifica ușor, e ultimul lucru pe care ți-l dorești, să ridici semne de întrebare asupra credibilității tale.
Nu îți vorbi de rău foștii angajatori, șefi sau colegi – prezintă lucrurile mai puțin plăcute într-o manieră constructivă. Aspectele care nu ți-au placut și nu ai vrea să se repete cu noul angajator, pot fi menționate sub forma unor principii pe care ai vrea să le eviți.
Nu întreba de la primele discuții cât e salariul dacă nu candidezi la un job care are o grilă publică de salarizare. Ia-ți timp să înțelegi rolul, să înțelegi întregul pachet de beneficii și exprimă-ți la momentul potrivit așteptările salariale.
Nu butona telefonul mobil, nu citi mesaje și nu răspunde la mesaje în timpul interviului. Dacă aștepți un telefon important, pe care nu îți permiți să îl ratezi, anunță anticipat acest lucru și cere permisiunea să vă întrerupeți în eventualitatea în care primești acel apel.
Nu încerca să tragi cu ochiul sau să te lungești peste masa pentru a vedea notițele celor cu care ai interviul. Adesea, intervievatorii fac notițe pe CV, pentru a reține anumite informații, pentru a completa cele scrise în CV cu informații din cadrul discuției.
Nu transforma discuția într-una umoristică – oricât de degajată este discuția, este un interviu. Glumele își au locul, daca sunt limitate și menite să sublinieze un aspect din conversație sau în legătură cu subiectul discutat.
Nu aduce cu tine teancul de diplome, foaia matricolă din facultate. Angajatorul vrea să te cunoască pe tine și să vadă în ce fel folosești cunoștințele obținute în cadrul formarilor. Dacă este necesara dovada unei anumite calificări / certificări, o poți prezenta în momentul în care îți este solicitata.
Nu cere feedback pe loc, nu întreba daca ai obținut jobul. Discută mai degrabă despre următoarele etape din procesul de recrutare, despre intervalul de timp în care urmează să primești feedback.
Multe de evitat? Te poți pregăti pentru interviu astfel încât să găsești formula potrivita prin care să integrezi în discursul tău aceste recomandări.