Eu lucrez de acasă din timpul liceului, adică de aproape 20 de ani!
Am început cu redactarea unor dicționare pentru un dezvoltator de software pentru traduceri. Eram plătită pe oră și eram independentă financiar la 16 ani. Am început apoi să lucrez la o companie globală de mystery shopping, unde, pe lângă vizitele misterioase la McDonald’s, care erau plătite mediocru, am avut mai multe roluri de coordonare, editare, corectare, etc. Toate remote și destul de bine plătite. Am vândut cosmetice pe internet – am găsit o nișă neexplorată și m-am folosit de asta. Au explodat vânzările în primul an.
Acum 9 ani, am început să lucrez cu cele mai importante companii internaționale de optimizare CV. Lucram cât și când voiam. Aveam proiecte constant, fără niciun efort. De un an și jumătate sunt antreprenor în România. Să revenim, însă, la ce poți face tu dacă îți dorești flexibilitate, venituri generoase și libertate de mișcare.
Identifică ce știi și poți să faci fără să ți se pară un efort
Opțiunile sunt nelimitate. Era digitală este o resursă inepuizabilă de variante pe care să le iei în considerare dacă vrei să lucrezi folosind doar un laptop. Am auzit la Paul Olteanu despre o cercetare care arată că cei care îți urmează talentele au mai mult succes decât cei care tind să își urmeze pasiunile. Talentul are și o componentă genetică și ne ajută să atingem mai ușor performanța într-un domeniu. Deci, ar fi o idee bună să îți identifici mai întâi talentele și apoi să vezi cum ai putea să faci din ele o meserie pe care să o faci cu plăcere. Dacă ai deja o specializare și experiență în domeniu, caută oportunitățile remote care se potrivesc cu ceea ce poți oferi tu.
Dezvoltă competențele care te ajută să fii un top performer
Țintește spre excelență! Fii cel mai bun, fii acel profesionist cu care oamenii asociază domeniul tău! Fii imaginea industriei tale, cum bine spune Ovidiu Matei! Identifică ce îți lipsește pentru a duce activitatea la următorul nivel și începe să investești timp și energie în acest obiectiv. Dacă ești deja acolo, arată lumii cum te diferențiezi de concurența ta.
Creează un brand personal în jurul activității tale
Indiferent dacă îți dorești să fii antreprenor, freelancer sau angajat – să arăți nivelul tău de expertiză te poate ajuta să îți atingi obiectivul profesional. Implică-te în proiecte unde poți arăta nivelul de calitate la care poți livra un serviciu. Creează relații și parteneriate de încredere cu persoane din industria ta.
LinkedIn este noul tău birou. Asigură-te că profilul tău reflectă exact ce valoare poți aduce în viața clientului tău sau în compania în care vei lucra. Interacționează cu oamenii de pe rețea și oferă informații valoroase, gratuit. Nimeni nu îți poate lua ceea ce știi și modul în care îți folosești cunoștințele! În funcție de serviciile livrate, te poți adresa publicului țintă și pe alte canale.
Informează-te despre obligațiile fiscale
Să fii angajat te scutește de grija obligațiilor fiscale. Dacă vrei să livrezi servicii ca freelancer, consultant, etc., vorbește cu un contabil și stabilește care sunt cele mai potrivite opțiuni pentru tine. Existența unei forme juridice de organizare a afacerii nu numai că te ajută să funcționezi conform legii, ci îți crește credibilitatea într-o piață competitivă.
Provocările muncii remote
Să lucrezi remote nu este numai lapte și miere. De multe ori, muncești mai multe ore decât dacă ai merge la birou. Izolarea este reală. Echilibrul viață-muncă este în pericol. Procrastinarea este foarte tentantă. Să lucrezi în pijama pare o idee bună. Responsabilitatea calității muncii este imensă. Satisfacțiile se lasă așteptate. Stresul este inevitabil.
În orice fac, cântăresc mereu avantajele și dezavantajele. Identific ce este cel mai important pentru mine. De exemplu, eu nu m-aș întoarce la un program fix, simt că nu aș reuși să funcționez. Alege mereu ceea ce funcționează pentru tine!
Top joburi remote în România
Căutând pe LinkedIn joburi marcate ca fiind remote în România, am găsit 2462 de rezultate, multe fiind din zona de recrutare IT, urmate de joburi diverse din domeniul IT. Brandingul, marketingul și comunicarea sunt alte domenii foarte comune când vine de munca remote.
Tu vrei un job la birou, unul remote sau unul hibrid?
Your next job is better